Earth Week Vadstena
22- 27 mars 2021
 

Earth Week - i väntan på Earth Hour

Earth Hour är världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. För oss i Vadstena är det självklart att vi också vill arbeta med miljö och hållbarhetsfrågor. Earth Week är ett sätt att visa konkret miljöengagemang, även om programmet i år får anpassas till rådande förutsättningar. 
Kanske kan du ställa bilen, ta en snabbare dusch eller försöka äta klimatsmart hela veckan? Mer tips och inspiration hittar du på www.wwf.se/earthhour.

Lördag 27 mars kl. 20.30 släcker vi ner och höjer vår röst för planeten #höjdinröst

Mer information om Earth Hour hittar du hos Världsnaturfonden WWF.

 

Veckans program är under uppdatering!

Under veckan arrangeras en rad olika aktiviteter på temat hållbarhet och miljö.

För näringslivet
 • Goda råd är inte dyra!
  Föreläsningar för av kommunens energi- och klimatrådgivning.

  FLERBOSTADSHUS - FÖRETAG
  18 mars 11-12:15 Energieffektivisering,
  värme, ventilation
  23 mars 11-12:15 Solel
  25 mars 11-12:15 Elbilar och laddstolpar


  Frågor? Kontakta Ann-Christin Nilsson Cedermo
  ann-christin.nilsson-cedermo@mjolby.se
  Energi och klimatrådgivare i Mjölby, Ödeshög, Vadstena, Boxholm och Ydre

 • Zero Waste - Peter Streijffert   
  Föreläsning online

  24/3 kl. 08.30 - 10.30
  En föreläsning med uppskattade Peter Streijffert om hur små enkla förändringar i vardagen kan bidra till både en härligare tillvaro och en bättre global miljö.
  Förutom att ta upp utmaningen med matsvinn i ett större perspektiv ges många jordnära och konkreta tips på hur var och en av oss kan minska svinnet, kapa matkostnaderna och dessutom laga godare mat.
  Det här är en aha-upplevelse där det blir tydligt hur små enkla förändringar i vardagen kan bidra till både en härligare tillvaro och en bättre global miljö.
  Mer om Peter Streijffert finns att läsa på Smakbalans.se

  Arrangör Vadstena Turism & Näringsliv.
  Anmälan till sofie.brissman@vadstena.se på Vadstena InfoCenter.
   

 • Hållbar turism - 25 mars kl. 9-10

  Introduktion till en worshopserie om hållbar turismutveckling! Anmälan till info@vadstena.se
  Ett erbjudande till besöksnäringen inom det regionala projektet Hållbar omställning >>

Händer i övrigt
 • Goda råd är inte dyra!
  Föreläsningar för hushållen av kommunens energi- och klimatrådgivare.

  SMÅHUS - PRIVATPERSONER
  18 mars 17-18:15 Värmepumpar, ventilation
  23 mars 17-18:15 Solel
  25 mars 17-18:15 Energieffektivisering
  25 mars 11-12:15 Elbilar och laddstolpar

  Anmälan till www.mjolby.se/energiradgivare

  Frågor? Kontakta Ann-Christin Nilsson Cedermo
  ann-christin.nilsson-cedermo@mjolby.se
  Energi och klimatrådgivare i Mjölby, Ödeshög, Vadstena, Boxholm och Ydre

 • Kommunens Kök

  Uppmärksammar det arbete som görs inom kostenheten med att servera klimatsmart mat.
  Maten vi äter står för ca 25% av den totala klimatbelastningen. Det är därför viktigt att kommunen går före och är det goda exemplet till hållbara och hälsosamma konsumtionsvanor. Denna vecka kommer vi presentera klimattalen för luncherna som serveras i förskolan och skolan. På matsedlarna kommer det också finnas mer information kring kostenhetens hållbarhetstänk. Livsmedelsverkets nationella mätmetod för att mäta matsvinn kommer att introduceras. Halverat matsvinn är ett uttalat mål i Agenda 2030, FN:s globala mål för hållbar utveckling.

 • Pilgrimsvandring för klimatet

  Svenska kyrkan/Vadstena och Dals församling arrangerar pedagogisk klimatvandring för åk 4.
  Pilgrimscentrum informerar om sommarens klimatvandring till Glasgow.

Earth Hour 27 mars
 • Konsert från Klosterkyrkan kl. 19.30-20.30

  Inspelad sändning med hoppfull musik med unga solister och lokala musiker under ledning av Anna Gullman. Musiken varvas med Lennart Wallstedts ord och bilder. Sändningen visas via församlingens Facebooksida.
  - Lennart och jag ville ha ett hoppfullt perspektiv på årets konsert, säger Anna Gullman. 2020 har varit tillräckligt eländigt och vi vill se framåt! Mycket positivt har hänt under året vad det gäller klimatet och ungdomsrörelsen är väldigt stark när det gäller miljö och klimat. Vi tar fasta på det och har ett ungdomsperspektiv under konserten. 

  Arrangörer är Vadstena kommun och Svenska kyrkan (Vadstena och Dals församling samt Pilgrimscentrum).
   

 • Earth Hour 20.30 - 21.30

  Vi släcker ner!

Hur kan vi vända uppvärmningen? - WWF Earth Hour

Klimatkalkylatorn

Vad gör du själv för klimatet? Finns det något du kan ändra? Ta reda på vad som gäller för dig - testa här!
 

Tips för en extra minnesvärd Earth Hour-kväll

För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Här är några exempel:

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. 3 wolf moon officia aute, non cupidatat skateboard dolor brunch. Food truck quinoa nesciunt laborum eiusmod. Brunch 3 wolf moon tempor, sunt aliqua put a bird on it squid single-origin coffee nulla assumenda shoreditch et. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident. Ad vegan excepteur butcher vice lomo. Leggings occaecat craft beer farm-to-table, raw denim aesthetic synth nesciunt you probably haven't heard of them accusamus labore sustainable VHS.</p>

Tanken bakom Earth Week

En kil kan välta en sten

Det började i samband med Earth Hour 2016 med en konsert i Vadstena klosterkyrka. Det visade sig då att vissa människor trodde det gick ut på att spara energi under själva Earth Hour istället för det som är själva poängen - att det var en bredare manifestation i solidaritet och hopp om hållbarhet.

Olika nätverk kopplades samman, engagemanget spreds och från att varit en konsert på en timma blev det ett projekt som sträckte sig över en hel vecka. Antalet aktiviteter har ökat för varje år, utbudet har blivit bredare och allt fler personer är engagerade. 2018 har alla elever i grundskolan i såväl Vadstena som grannkommunen Ödeshög varit med. Fjärde- och femteklasserna har fått gå en hållbarhetsvandring, där personal från Pilgrimscentrum i Vadstena dök upp utklädda till kända personer, bland andra heliga Birgitta och den helige Franciscus.
 
Och på finalen för Earth Week, konserten i Klosterkyrkan, visade Vadstenaborna sitt intresse och engagemang. Över 900 besökare kom för att lyssna på sångaren Magnus Bäcklund, en kör på 90 personer och en stråkorkester på 25 personer. Klosterkyrkan släcktes ner under Earth-Hour-timmen då över 180 marchaller tändes, en för varje land på vår planet som deltog i manifestationen. I samband med konserten samlades i en kollekt som oavkortat gick till trädplantering i Tanzania. Idag växer en liten ”Vadstenaskog” mitt i Afrika, som ett tecken på att det aldrig är för sent och att det aldrig är omöjligt att förändra och påverka världen i rätt riktning. Hållbarhet och solidaritet.
 
Lars Cederlöw, präst och initiativtagare