Pandemin är över och efter en lång period av digitala möten och evenemang är det åter sug efter konferenser, att träffas på riktigt. Något som märks i Vadstena.

Mats Engstrand framför entrén till Vadstena klosterhotel

Mats Engstrand, försäljningschef på Vadstena klosterhotel.

När sommaren är över och hösten kommer  så sänker sig snart lugnet över Vadstena. Det är inte längre ett myller av människor i rörelse på stadens gator och vid slottet och på klosterområdet syns bara enstaka turister.
Skenet kan dock bedra, för det råder inte stiltje. Istället för sommarbesökare tar nu stadens hotell istället emot weekend- och konferensgäster. Och det rör på sig rejält, enligt Mats Engstrand, försäljningschef på Vadstena klosterhotel.
– Ja, nu är det full fart! Så är det i hela mötesbranschen, konstaterar han.

Det var, jämför han, lite som när korna släpps ut på grönbete redan i våras, när coronarestriktionerna äntligen var borta.
– Det fanns ett enormt behov av att träffas. Det märktes.

Hilda och Stefan Carneteg på parkbänk

Stefan Carneteg och dottern Hilda är glada över att verksamheten nu satt rejäl fart, efter pandemin.

Stefan Carneteg, ägare till Starby spa hotell och konferens, instämmer i detta. Och trycket på konferenserna består även i höst på båda anläggningarna.
– Vi hade all time high i september, avslöjar Carneteg.

Familjen Carneteg tog över Starby i december 2020, mitt under pandemin.  Det var en tuff start, men under coronaperioden passade de på att rusta upp och bygga till konferensdelen. Och de har fortsatt med detta, i veckan invigs den nya toppmoderna spa-anläggningen. Det är en storsatsning.
– Det är mycket pengar, men vi bygger för framtiden, säger Stefan Carneteg.

Det är, menar han, oerhört viktigt att kunna erbjuda kunderna något utöver det vanliga.
– Det går snabbt, inte minst med all teknik. Det fanns en tid när gästerna var glada över en platt-TV på rummet. Det gäller att hänga med, eller helst leda marknaden.

Den nya spa-anläggningen ät en storsatsning, en investering för framtíden, enligt Stefan Carneteg.

Den stora konkurrensen i branschen är även något som Mats Engstrand lyfter fram. Du måste, enligt honom, ha något eget. Något unikt. Det räcker inte med hög kvalitet på boende och mat.
– Vi har vår historia här i Vadstena, med slottet och klostret. Det är något genomsyrar allt vi gör, som är vårt hjärta.

Stadens historia och speciella karaktär tror även Stefan Carneteg är en anledning till att så många väljer att förlägga sina konferenser till Vadstena.
– Sedan är det vårt geografiska läge, vi ligger på bra avstånd från Stockholm, Göteborg och Malmö Vadstena är lite av en mittpunkt.

Dukat bord i Munkklostrets matsal.

Stadens historia och de gamla byggnaderna och miljöerna är något som lockar företag och organisationer att förlägga konferenser i Vadstena.

När inte de egna lokalerna räcker till ger den västra vallen på slottet ger förutsättningar att arrangera stora konferenser i staden.
Vid sådana tillfällen samarbetar men på bred front.
­– Då samarbeta vi ibland med Starby . Och även med Dahlströmska gården, folkhögskolan och andra boenden för att kunna erbjuda tillräckligt med bäddar, förklarar Engstrand.
– Slottet fungerar perfekt som knutpunkt, med gångavstånd till allt. Det är fördelen med en så pass liten stad, säger Mats Engstrand.
­
Stefan Carneteg uppskattar samarbetet med klosterhotellet.
– Vi har en bra dialog och ett bra samarbete. Det är två kompletterande anläggningar med olika fördelar.  Jag ser oss inte som konkurrenter, utan som kollegor.