Verksam i Vadstena 2024

Page 1

i Verksam

Information till företag verksamma i Vadstena kommun. 2024

Så samverkar skolan med näringslivet s. 5 Nytt näringslivsprogram tas fram s. 8


Informationsskriften:

Verksam i Vadstena planeras att distribueras en gång per år till företag i Vadstena kommun. Den finns också att läsa på vår webbplats vadstena.se och hämta på Vadstena InfoCenter. Texter: Jessica Hallros, Mats Bengtsson, Katarina Hydén, Jennica Frander Bilder: Mats Bengtsson Grafisk form: Jennica Frander Tryck: AllaFormat

Företagsservice

Ni, det viktiga näringslivet Det här är en broschyr från Vadstena kommun som riktar sig till dig som lokal företagare. Ett komplement till våra hemsidor, nyhetsbrev och systerbroschyren Hemma i Vadstena. Många undersökningar visar att företagare önskar mer information från kommunen, båda i enskilda ärenden och i stort. Vår förhoppning är att Verksam i Vadstena ska tillföra något av det som efterfrågas. Önskemål inför kommande utskick välkomnas.

Besökskontor: Vadsten InfoCenter Storgatan 28 tel. 010-234 73 70 Näringslivsutvecklare Mats Manfredson 010-234 73 20 mats.manfredson@vadstena.se Turismsamordnare Sofie Jorsell 010-234 73 71 sofie.jorsell@vadstena.se Näringslivschef Jessica Hallros 010-234 73 30 jessica.hallros@vadstena.se Vadstena kommun 592 80 Vadstena www.vadstena.se www.vadstenautvecklas.se

Vadstena kommun har en högre andel företagare än många andra kommuner och näringslivsfrågorna står högt på kommunens dagordning. Utbudet och företagen sätter Vadstena kommun på kartan och bidrar till den attraktivitet som skapar tillväxt och hållbar utveckling. Tillsammans utvecklar vi Vadstena kommun. Hoppas att vi ses på någon av årets företagsträffar!

Jessica Hallros, näringslivschef

Skriv in det i kalendern... SAVE THE DATE!

VADSTENA Industridag Industridag

MÄSSAN

17-18

maj

2024

Appen:

Ett bättre Vadstena Hur tycker du att Vadstena ska utvecklas? Har du förslag eller synpunkter, eller vill du göra en felanmälan på något i närmiljön? Du kan lämna förslag och synpunkter direkt till kommunen, samt anmäla fel, via appen “Ett bättre Vadstena” som finns att ladda ner från Google Play och Appstore.

Save the date!

Initiativet som skapar samverkan mellan skolan och industri- och teknikföretagen i regionen.

Va d s t e n a & M o t a l a

To r s d a g 1 0 o k t o b e r 2 0 2 4 2


Ökat ansvar för brottsförebyggande arbete Riksdagen har beslutat om en ny lag om kommunalt ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Lagen säger att kommunerna ska ta fram en lägesbild över brottsligheten och därifrån ta fram en handlingsplan. Genom att följa den nya lagen ska kommunerna ges möjlighet att förebygga fler brott. Kommunerna har på sig fram till 1 juli 2024 att ta fram och besluta om åtgärdsplaner. Vadstena kommun har redan i nuläget ett brottsförebyggande råd (Bråva) med representanter från kommunens verksamheter, polis och räddningstjänst som fortsättningsvis ska Bråva fungera som strategiskt råd för det brottsförebyggande arbetet.

Peter Hallin, mark- och exploateringsingenjör.

Så hittar du mark och lediga lokaler i Vadstena Vart vänder sig ett företag som letar efter mark eller lokaler i Vadstena kommun? Det planeras för flera nya bostadsområden i Vadstena. Det första är Karlsfrid, öster om Tycklingevägen, där de första husen börjar byggas under året. Men hur är det, kommer det även att öppnas upp för ny mark för företagsetableringar? Per Hallin, mark- och exploateringsingenjör, förklarar. – I dag har kommunen ett fåtal obebyggda industritomter som är byggklara, men eftersom olika typer av företagsetableringar kan påverka omgivningen på olika sätt, som buller och annat, så betyder det att en industrieller handelstomt inte alltid är lämplig för alla typer av etableringar. Därför jobbar kommunen aktivt med att ta fram områden som är lämpliga för olika typ av verksamhet. – Detta för att ha en markberedskap när företag vill etablera sig, påpekar Hallin.

Rent praktisk, hur går ett företag som letar efter mark till väga? – De är välkomna att höra av sig till samhällsbyggnadsförvaltningen, som ansvarar för planering samt mark och exploatering, för en första kontakt. Vi lyssnar in företagets behov och försöker därefter matcha deras önskemål med kommunens möjlighet att erbjuda mark. – All etablering sker dock inte på nyplanerad mark. Det är lika viktigt att vi använder marken till rätt saker och hushåller med vår bördiga jordbruksmark i kommunen. Lokaler När det gäller lediga lokaler för kontor och butiker så försöker kommunens näringslivsutvecklare på InfoCenter hålla koll, för att kunna tipsa de som vill flytta sin verksamhet eller starta nytt i Vadstena. – Om fastighetsägaren vill finns möjlighet att marknadsföra sitt objekt i kommunens nyhetsbrev till näringslivet, upplyser kommunikations- och näringslivschef Jessica Hallros.

Bidra gärna till arbetet genom att svara på deras enkät.

Finns du med i företagsregistret? På Vadstena kommuns hemsida finns ett företagsregister, som är en extern webbtjänst. Syftet med systemet är att skapa förutsättningar för en snabb och bra dialog mellan kommun och företag men också att ge medborgare och besökare en möjlighet att öka sin kunskap om vilka resurser som finns på hemmaplan. Här kan du registrera dig eller uppdatera gamla uppgifter.

Leaderprojektet Hållbar turism inne på sista året Projektet som förlängts på grund av pandemin är nu inne på sitt sista år. Med olika aktiviteter har kommunen tillsammans med besöksnäringen arbetat för ökad hållbarhet och säsongsförlängning. Aktiviteterna har bestått i exempelvis föreläsningar, studiebesök och marknadsföringsaktiviteter. Mer om projektet och information om hur du kan söka medel till egna projekt finns att läsa om på Leader Folkungalands hemsida. 3


Så går jobbet med nya översiktsplanen Det har gått ett år sedan samhällsbyggnadsavdelningen började jobba med den nya översiktsplanen. Rebecka Bäck, samhällsbyggnadschef, svarar på några frågor om det pågående arbetet. Vad sker i processen nu?

– Under förra året arbetade vi med att samla in underlagsmaterial och ta fram en del fördjupade utredningar. Vi genomförde också en medborgardialog med möten och digitala enkäter för att få in synpunkter i ett tidigt skede. Just nu håller vi på att sammanställa en första version av den nya översiktsplanen och förbereda inför kommande samråd. – Den nya översiktsplanen kommer att vara digital och under samrådet har alla i Vadstena, företagare, privatpersoner och föreningar, möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

Rebecka Bäck, samhällsbyggnadschef. Under fjolåret gjordes en enkät där allmänheten fick komma med synpunkter. Vad gav detta? Gick det att se några återkommande idéer/åsikter?

– Enkäten var en del av den tidiga medborgardialogen. Totalt fick vi in 419 svar vilket vi är mycket nöjda med. Många synpunkter handlar om de fina boendemiljöerna som finns i Vadstena och som är viktiga att bevara. Vättern, det rika kulturlivet, småskaligheten och närheten lyftes av många som positiva kvaliteter.

Vad kommer att hända under våren i projektet?

– Samrådet kommer att pågå under februari till början av april och flera informationstillfällen kommer då att erbjudas. Efter att samrådstiden är avslutad kommer inkomna synpunkter att gås igenom och förslaget bearbetas. Därefter ställs förslaget ut för granskning vilket innebär ytterligare ett tillfälle att lämna synpunkter innan det slutliga förslaget antas av kommunfullmäktige. Vi siktar på att planen ska antas före årsskiftet.

Snabbt bredband - Vadstena långt framme Enligt regeringens bredbandsstrategi bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband år 2025. Vadstena är nästan i mål redan nu. Enligt statistik från PTS (Post och telestyrelsen) har 99 procent av de i Vadstena som bor i tätorten tillgång till snabbt bredband (1 Gbit/s) eller att det finns i deras absoluta närhet. För dem som bor utanför tätorten är motsvarande siffra 95 procent. – Att vi har så stor täckningsgrad idag beror på att kommunen tidigt började jobba med frågan och byggde ut på landsbygden i olika projekt, säger Per Hallin, mark- och exploateringsingenjör i Vadstena kommun. Det innebar att utbyggnaden av fiber4

nätet kom i gång ute på landsbygden i ett tidigt skede. – Vi har en väldigt god täckning i Vadstena kommun och kommer att nå ut med stamnätet till hela kommunen med vårt pågående utbyggnadsprojekt, säger han. För det senaste projektet beviljades Vadstena kommun hösten 2022 EUstöd för utbyggnad av det befintliga bredbandsnätet, vilket ger fler möjlighet att ansluta sig. Den fiberutbyggnaden började hösten 2023 och ska pågå fram till sommaren 2025. Kunder som ansluter sig till kommunens nät erbjuds tillgång till ett öppet nät, vilket ger större valfrihet för tv, telefoni och bredbandstjänster. Utbyggnaden av det kommunala nätet

görs av Vökby Bredband AB på uppdrag av kommunen. Vökby ägs gemensamt av Vadstena, Ödeshög, Boxholm och Ydre kommuner. Under 2021 kom Utsikt Bredband in som delägare i bolaget, vilket inneburit möjlighet för bredare utbud av tjänsteleverantörer. När det gäller mobiltelefoni visar PTS:s statistik att 100 procent av kommuninvånarna har mobiltäckning för 4G. PTS har avrundat siffrorna vilken kan innebära att det kan finnas hushåll eller företag utan mobiltäckning. – Ett uppkopplat samhälle är viktigt med tanke på att det i framtiden kommer välfärdstjänster som kräver uppkoppling. Det känns som vi har ett bra utgångsläge inför det, säger Hallin.


Så samverkar skolan med det lokala näringslivet Det finns ett bra samarbete mellan skolan, det lokala näringslivet och kommunala verksamheter i Vadstena. Det anser Victoria Hallgren, studie- och yrkesvägledare för grundskolan i kommunen. Studievägledning har ingen rådgivande funktion, utan är en hjälp att finna elevernas tankar och hjälpa dem att sortera dessa. Det handlar om är att bygga en valkompetens, alltså en kunskap och medvetenhet som förhoppningsvis gör det lättare för ungdomarna när det i årskurs nio är dags att välja gymnasieutbildning. – Vi vill att eleverna får självinsikt och blir medvetna om sina egna förmågor. Målet är att de ska vara trygga i sig själva och att de hunnit tänka runt och värdera sina beslut, förklarar Victoria Hallgren, men påpekar samtidigt att gymnasievalet inte ska förstoras upp alltför mycket. – Visst är det bra om det blir rätt direkt, men det är ju inte livsavgörande. Studievägledning börjar man jobba med redan i början av skolgången, men insatserna och kontakterna blir förstås tätare i årskurs åtta och nio. Då har ungdomarna också sina prao-perioder, fem dagar under varje årskurs. Där är skolan beroende av att arbetsgivarna kan ställa upp och det tycker hon att de gör. – Det fungerar bra här i Vadstena. Samma sak är det med studiebesök. Hon märker att företagen gärna vill berätta vad de gör och kanske väcka intresse från åtminstone några av de unga besökarna. – Det är ett stort värde att komma ut och se hur det fungerar, bara att få veta hur många yrkeskategorier det finns på ett industriföretag till exempel. Draknästet är ett annat samarbete med företagen som sker i samband med prao-perioden i årskurs åtta. Det är en övning i kreativitet och entreprenörskap, med inspiration från det väl-

Victoria Hallgren, studie- och yrkesvägledare för grundskolan.

kända tv-programmet. Åttorna får jobba i grupper och får lansera en produkt eller en tjänst, stöttade av lokala ”drakar”, företagarprofiler som ställer upp som bollplank och sedan som domare i finalen. – Det är en riktig höjdare! Det ger en inblick i företagande och eleverna tycker att det är jättekul.

Det är ett stort värde att komma ut och se hur det fungerar. Victoria Hallgren uppskattar det engagemang som Vadstenaföretagen visar för skolan. Hon lyfter samtidigt fram att det finns flera vägar för den företagare som är intresserad av att visa

upp sin verksamhet för unga kommuninvånare, men kanske inte känner att det finns utrymme. – Om man känner att det inte finns tid att ta emot en prao-elev en vecka, så kan vi dela upp veckan mellan flera företag. Det finns också möjlighet att komma och berätta om sin verksamhet, eller låta mig till exempel filma en intervju som jag sedan kan visa för eleverna. – Det kan ju också finnas verksamheter som av olika skäl inte får eller kan emot besök. När det gäller gymnasievalen i Vadstena, så har det under senare åren varit en trend i att fler elever söker till yrkesprogrammen och då främst hantverksprogram. Kanske för att det varit en stor efterfrågan på personal inom exempelvis byggsektorn. 5


Vad gör miljö- och hälsoavdelningen? Vadstena kommun ska enligt lag värna om kommuninvånarnas hälsa och miljön, både idag och för kommande generationer. Det innefattar tillsyn och prövning av bland annat industrier, lantbruk, avlopp, avfall, förorenade områden, skolor, hygienlokaler och livsmedelskontroll. Miljöavdelningens handläggare arbetar med den operativa tillsynen enligt miljöbalken och livsmedelslagstiftningen. De ska även vara behjälpliga med rådgivning och information. Vid överträdelser har de en skyldighet att ingripa för att skydda människors hälsa och miljön. Säkra livsmedel I Vadstena kommun finns cirka 110 livsmedelsverksamheter som måste kontrolleras enligt lag. Verksamheten får vid besöket berätta om sina rutiner och sin kunskap. Ibland tas också prov på olika livsmedel. Konsumenten ska kunna känna sig trygg och säker när man handlar och äter mat i kommunen. Livsmedeltillsynen efterdebiteras från 2024. Miljöskydd Miljöavdelningens arbete med miljöskydd innefattar bland annat tillsyn enligt miljöbalken över så kallad miljöfarliga verksamheter. Miljöfarlig verksamhet är alla verksamheter som kan orsaka utsläpp till mark, vat-

Anna Leskelä, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ten eller luft, som hanterar kemikalier eller avfall eller som kan störa omgivningen genom till exempel buller eller lukt. Hälsoskydd Samhällsbyggnadsnämndens hälsoskyddsarbete omfattar exempelvis tillsyn av enskilda avlopp, hygienlokaler för fotvård och undervisningslokaler. Detta för att förebygga och undanröja olägenheter för människors hälsa. I arbetet ingår också handläggning av tillståndsansökningar och

Stöd och hjälp för företag

anmälningar. Nya e-tjänster Nu finns digitala e-tjänster för miljöoch livsmedelsärenden på Vadstena kommuns hemsida. Där kan du följa ditt ärende, lämna kompletteringar och ta del av beslut. Ny modell för riskklassning Livsmedelsverket har tagit fram en ny modell för riskklassning från 2024. Uppgifter för omklassning går nu att lämna via kommunens e-tjänst.

Har det kört ihop sig?

Hos Företagsjouren går det aa få snabb hjälp och stöd för aa ta sig ur situaaonen.

Kontakta oss för rådgivning -

Vårt stöd är kostnadsfrii och vi har tystnadsplikt. Företagsjouren, som ägs av Region Östergötland, är en neutral samtalspartner bemannad av rådgivare och experter inom en rad områden med många års erfarenhet av företagande. Vårt uppdrag är aa stööa små och medelstora företag med aa lösa akuta problem. Huvudmålet är aa rädda jobb och företag.

Kontaktuppgiier hiiar du på

www.foretagsjouren.se


Vill du bli leverantör till kommunen? Kommunen har ständigt ett behov av att göra inköp för att de olika verksamheterna ska kunna utföra sina uppdrag. Varje förvaltning och bolag ansvarar för sina inköp. Ibland är det större inköp och ibland små, men det är alltid lika viktigt att vi följer de lagar och regler som finns inom området. Alla inköp föregås av någon form av upphandling. Det är framför allt beloppet för inköpet som avgör vilken form av upphandling som ska användas. Det är EU som vartannat år beslutar om vilka tröskelvärden som gäller. Värdet ska uppskattas för kontraktets totala värde under avtalets löptid, (för löpande behov görs en beräkning av fyra års förbrukning) exklusive mervärdesskatt. Gränsen för direktupphandling enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) är 700 000 kronor år 2023. Mer information finns på www.konkurrensverket.se Ligger inköpet över tröskelvärdet måste en offentlig upphandling genomföras men om det ligger under värdet kan man göra en direktupphandling. En direktupphandling är ett enklare förfarande där upphandlande myndighet begär in minst två objektiva offerter som bedöms utifrån deras fördelaktighet för kommunen Om värdet överstiger 100 000 ska direktupphandlingen dokumenteras. Kommunerna ska genom sina upphandlingar bidra till en sund ekonomisk hushållning med de resurser som förvaltas på medborgarnas uppdrag. Kommunerna Boxholm, Mjölby, Motala, Vadstena, Ydre och Ödeshög samverkar kring inköp och upphandling under namnet Inköpssamverkan. Inköpssamverkan sitter i Motala och bistår kommunerna med upphandlingar och kompetens kring upphandlingar. Det är också dit du som företagare kan vända dig för rådgivning.

Vadstena samverkar kring inköp med kommunerna Boxholm, Mjölby, Motala, Ydre och Ödeshög.

Kommunerna ska inför varje budgetår sammanställa planerade upphandlingar i en gemensam upphandlingsplan som publiceras på Motala kommuns hemsida. Direktupphandlingarna görs dock oftast av vår kommuns egna förvaltningar. Kommunerna kan också ansluta sig till upphandlingar som sker nationellt

(tex ADDA och Kammarkollegiet) och regionalt (Regionen). På Motala kommuns hemsida finns en avtalsdatabas med Vadstenas och de övriga kommunernas gällande avtal. De avtal som skett utifrån nationella och regionala upphandlingar finns också i databasen E-Avrop.

Våren 2024 planerar kommunen att exempelvis upphandla: Hisservice

Konsulter bullerutredning

Arbetsplattformar

Livsmedel kött & chark

Service & reparation av Storhushållsmaskiner

Bemanning sjuksköterskor & socionomer

Sotning & brandskydd

Trädfällning & slyröjning

Hygienpapper & rengöringsmaterial

Projekt & byggledning

7


Företagsklimatet ska främjas när nytt näringslivsprogram tas fram Näringslivsprogram 2024-2026 syftar till att hela kommunen ska vara delaktig i att främja företagsklimatet och ta ansvar för kommunens arbete med näringslivsutveckling. Mycket bra görs redan och det ska behållas och tydliggöras i programmet. Näringslivsprogrammet ska presentera en gemensam målbild och fokusområden som alla förvaltningar kan bidra till med aktiviteter inom sitt verksamhetsområde. Målsättningen är ett bra företagsklimat, nöjda kunder och en stärkt dialog mellan näringslivets företrädare och kommunens. Det vill vi uppnå genom: • En väl fungerande myndighetsutövning. • Bra förutsättningar för tillväxt och etableringar. • Bred dialog, kommunikation och samverkan.

Under 2024 planeras flera företagsträffar med olika inriktning.

Kommunen ska arbeta aktivt tillsammans med det lokala näringslivet, men också andra myndigheter och organisationer i syfte att skapa goda förutsättningar i Vadstena kommun. Välkommen att delta på årets företagsträffar och kontakta turism- och näringslivsavdelningen för att bjuda in kommunen till samtal och eventuellt besök:

• Besöksnäringsträff arrangeras, före och efter turismens högsäsong. • Centrumsamverkan - dialogmöten för centrums aktörer. • Näringslivsforum för kommunens större företag med studiebesök. • Frukost- eller lunchmöten för alla företag och kommunen med inbjudna gäster. • Tema-träffar arrangeras på begäran, ex. HR-träff eller konstnärsträff.

Nystartade företag 2023 - Välkomna! Monika Krauter, Lilla Säby Förvaltning AB, MRV Parts AB, Pontus Bengtsson, Markus Thun, Axel Rockler Ottosson, Guy Eriksson, Ingrids lilla blomsterateljé AB, Anders Eriksson, Hugo Eke-Göransson, Ann-Christin Hagsten, Palsgårdskraft AB, Klas Nässjander, Chudleys Guld AB, Jona Ekenberg, Ann-Charlott Karlsson, E.W. Cederqvist AB, Vadstena Saints Basketbollklubb, Chris Burger 'n Streetfood AB, Stina Wahlström, Mami Café och Bistro AB, Carina Clarvind, LarsB AB, Therese Skog, Ingrid Bengtsson, Enigma Whatstone Productions, Petra Sandberg, Robin Swenson, GULE STYR AB, Johan Rosén, Stella Trading AB, David Carlsson, MZ industriservice AB, MIUM AB, Eddi Kopare Strand, Oedling Holding AB, Husberga Lantbruks AB, Lowe Holding AB, True North by Camilla Ma Ra AB, Aska Mellangård Lantbruk AB, Majco Vind AB, Projekt och Förvaltning DS AB, Martin Rydström, Andreas Fransson, NIJK AB, Höglunds Bärgningstjänst AB, Nice Vibes Vadstena AB, ED Rörteknik i Vadstena AB, Gleisbau Logistics I Vadstena AB


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.