Hemma nr 1 2024

Page 1

Hemma i

Vadstena redo för EU-val s. 4-5 Hon är kommunens nya äldresamordnare s. 7 Samhällsinformation från Vadstena kommun. Nr 1 - 2024

Informationsskriften:

Hemma i Vadstena

Det du håller i nu är kommunens informationsskrift för alla som bor, lever och verkar i Vadstena kommun. Innehållet speglar vad som händer i kommunens olika verksamheter genom inblick i aktuella projekt, evenemang etc. Hemma i Vadstena distribueras två till fyra gånger per år till hushåll och företag i Vadstena kommun. Den finns också att läsa på vår webbplats vadstena.se.

Trevlig läsning!

Texter:

Madeleine Andersson, Mats Bengtsson, Jessica Hallros

Bilder:

Mats Bengtsson

Grafisk form:

Jennica Frander

Tryck:

AlaTryck

Kontakta oss

Alla kommunens verksamheter och avdelningar kan nås via telefonväxeln 010-234 70 00 under vardagar 8-16.

Kommunhuset

Besök i Kommunhuset på Klosterledsgatan 35 måste förbokas.

Väl på plats anmäler du din ankomst via en terminal i huvudentrén och blir hämtad av din värd. Socialkontoret har egen entré från Jungfrugatan.

Informationsplatser

Biblioteket i Vadstena på Slottsgatan 10 Vadstena InfoCenter på Storgatan 28 Hemsidan www.vadstena.se

Ett bättre Vadstena

Appen ”Ett bättre Vadstena” är ett bra verktyg för dig som medborgare att komma i kontakt med kommunen. Kommunens verksamheter finns till för dig, så lämna dina förslag, synpunkter och idéer på hur din vardag kan förbättras.

Tillsammans skapar vi ett bättre Vadstena!

Du kan ladda ner appen till din telefon, eller besöka webversionen.

Äntligen!

Jag tror aldrig jag har längtat så mycket efter våren som i år. Den är ju nästan här nu, lite beroende på hur vi definierar den. Men för mig är det ljusets återkomst och de första snödropparna som visar att nu är snart vintern slut och våren på intåg!

Ett annat vårtecken är att kommunens bokslut är klart och budgetprocessen för 2025 börjar. Vår traditionella omvärldsdag hölls den i februari. Då tog vi del av aktuella faktorer som påverkar vår kommun på olika sätt. Det är en oviss situation i omvärlden och vi vet inte hur det kan påverka oss. Kommer räntorna att gå ner stabilisera sig? Hur utvecklar sig de krig och oroligheter som finns i vår närhet?

Då känns det oerhört tryggt och glädjande att vi har duktiga medarbetare som trivs på våra arbetsplatser i kommunen. Den nyligen genomförda medarbetarundersökningen visar att Vadstena kommun är en bra arbetsgivare där personalen trivs och har en fin arbetsgemenskap. Chefer och medarbetare är goda ambassadörer och kan rekommendera Vadstena kommun som en bra arbetsplats! Detta ska vi fortsätta att jobba med och stärka för att vi ska klara den utmaning som kallas för kompetensförsörjning. Trivs vi på jobbet så blir det även ett bra resultat i verksamheten, vilket är det viktigaste fokus vi har som jobbar i samhällets tjänst!

Madeleine Andersson, kommundirektör

Stipendier utdelade inom kultur och fritid

Jonas Oskarsson samt Föreningen Vadstena Folkets park har fått ta emot stipendier från Vadstena kommun.

Eldsjälen Jonas Oskarsson blev den förste att ta emot det nyinstiftade fritidsstipendiet. Han är aktiv i flera av stadens idrottsföreningar. I motiveringen går det bland annat att läsa: ”Jonas Oskarsson är en ledare och person som brinner för idrotten. Hans mission handlar om att alla barn, såväl egna som andras, ska få uppleva glädjen i att röra sig tillsammans, oavsett om det handlar om handboll, fotboll eller hockey.”

Föreningen Vadstena Folkets park fick ta emot kommunens kultursti-

pendium, som delats ut sedan 1979. Detta enligt motiveringen: ”Med nytänkande, kreativitet, mod och engagemang har föreningen bevarat parken genom att utveckla den. Skulpturpark, upprustade byggnader, skogsskötsel, promenadstig, grillplats, fler arrangemang och fler uthyrningar är några saker man åstadkommit.”

Stipendierna är på 25 000 kronor.

Scanna QR-koden för att läsa mer om appen och se webversionen.

Ni vann ryggsäcken!

I det senaste numret av Hemma i Vadstena fanns det på baksidan ett korsord där du kunde vinna en ryggsäck. Nu har tre vinnare lottats fram.

Grattis Malin, Marianne och Annita!

Jonas Oskarsson fick ta emot stipendiet av Göran Fältgren från kultur- och utbildningsnämnden.
EARTH WEEK VADSTENA 18-23 mars 2024

Samverkan för att öka barn och ungas välmående

Socialförvaltningen och kulturoch utbildningsförvaltningen satsar gemensamt på att öka välmåendet bland barn och unga i Vadstena kommun.

Utgångspunkten har varit ett gemensamt politiskt mål, ”Trygga välmående barn”. En insikt har varit att tidig upptäckt där gemensamma arenor är en avgörande faktor.

– Jag tror att vi förstått att vi behöver sluta prata ”vi och dom” och i stället sätta oss ner med barnen, deras föräldrar och olika professioner och diskutera lösningar där gränser inte existerar, eller i alla fall inte bidrar till att motverka målet, säger socialchef Caroline Strand.

Johan Wernström, bildninngschef, delar denna synpunkt:

– En nära samverkan mellan skola, socialtjänst och externa aktörer är avgörande för barn och ungas hälsa och välmående, då kan vi tidigt upptäcka och hantera eventuella utmaningar som elever möter både i och utanför förskolan eller skolan.

– Socialtjänsten, med sin expertis inom familjestöd och psykosocialt arbete, kan komplettera skolans elevhälsoarbete genom att erbjuda individanpassat stöd och hjälp till barn, elever och deras familjer.

De två förvaltningarna har nu en etablerad och effektiv samarbetsstruktur där olika funktioner i ett tidigt skede möts för att proaktivt hantera utmaningar. Genom gemensamma aktiviteter i samverkan mellan förskola, skola, socialtjänst, fritidscentrum, BVC och polisen skapas en sammanhållen och stödjande miljö där barn och unga kan växa upp tryggt och säkert.

– I dag är samverkan betydligt starkare. Vi har en ökad insyn och förstår varandras uppdrag och roller bättre och vi inser alla att ingen enskild verksamhet klarar av att lösa barn och ungas behov på egen hand, säger Caroline Strand.

Just därför pågår det nu flera satsningar inom olika områden kopplat till barn och unga. Däribland en tvärprofessionell arbetsgrupp med deltagare från

skola och socialtjänst som arbetar för att kartlägga och öka närvaron i skolan.

Det pågår även samverkan med BVC. Det finns en gemensam öppen förskola och kommunen har regelbundna träffar med polisen kring det brottsförebyggande arbetet. Ett annat exempel är föräldrastödsträffarna ”Älskade förbannade tonåring”, som vänder sig till alla föräldrar som befinner sig i, eller är på väg in i en tid när det händer mycket i våra barn liv.

Vidare beskriver Caroline Strand att hon önskar att fler medborgare i större utsträckning skulle inse att socialtjänstens yttersta uppdrag är att stödja. Idag tvingas socialtjänsten i allt för stor utsträckning arbeta mer med anmälningar av olika slag än med ansökningar.

– Vi skulle vilja att våra medborgare bättre kunde förstå att vi faktiskt kan vara en resurs och hjälpa till, och då gärna så tidigt som möjligt. Många barn och föräldrar kämpar idag alldeles för länge utan att veta vad de kan få för stödinsatser av samhället.

3
Samarbetet mellan socialförvaltningen och kultur- och utbildningsförvaltningen har, enligt Johan Wernström och Caroline Strand, blivit allt bättre.

Vadstena redo för EU-val

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Något som valkansliet i Vadstena kommun nu börjat förbereda för.

Valnämnden är lokalt ansvarig för valet. Kommunsekreterare Sara Wiesner är valsamordnare och i kansliet finns även biträdande kommundirektör Martin Berry och utredare Katarina Hydén.

Ungefär 6 150 personer är röstberättigade i Vadstena kommun. Vid förra EU-valet utnyttjade 3 516 Vadstenabor möjligheten att påverka vilka som ska representera Sverige i EU-parlamentet.

– Det innebär ett valdeltagande på 57,94 procent, vilket kan jämföras med rikssnittet på 55,27 procent, säger Katarina Hydén.

40 röstmottagare bemannar de fem vallokalerna i kommunen på valdagen.

10-15 personer jobbar med förtidsröstningen i Rödtornet.

Valnämndens kansli erbjuder också röstmottagning på två äldreboende i kommunen samt på Rättspsykiatriska regionkliniken.

Hitta mer info om valet på vadstena.se och Valmyndighetens hemsida val.se.

Valarbetet har varit i full gång sedan en månad tillbaka och kommer att intensifieras ju närmare valdagen vi kommer. Rekryteringen av röstmottagare, som ska jobba under förtidsröstningen samt valdagen är klar.

– Vi kommer att hålla obligatoriska utbildningar för alla som ska arbeta med valet. Mycket av utbildningsmaterialet får vi från Valmyndigheten, men vi behöver även fixa fram utbildningsmaterial för våra lokala rutiner och förhållningssätt, berättar Sara Wiesner.

Det är sedan ett pussel att sätta ett schema för den personal som ska jobba. Något som är speciellt i detta sammanhang.

– Vi ska avgöra vem som ska jobba i vilken vallokal för att på bästa möjliga vis leva upp till valmyndighetens rekommendationer om spridning av ålder, kön, erfarenhet och bakgrund, förklarar Sara Wiesner.

4
Valnämndens kansli består av Martin Berry, Katarina Hydén och Sara Wiesner. Fakta: EU-valet

Valnämnden har beslut om vilka vallokaler som ska användas och arbetet med att säkerställa att alla lokaler är tillgängliga och anpassade till att fungera som vallokaler har påbörjats. Just vad gäller vallokaler blir det en del förändringar, jämfört med tidigare val.

– Eftersom Petrus Magniskolan renoveras har vi varit tvungna att hitta nya vallokaler till de två distrikt som tidigare varit där. Dessa väljare kommer att rösta i antingen Dalsgården eller Katarinaskolans matsal, upplyser Katarina Hydén.

Dessutom flyttas distriktet Innerstaden från biblioteket till Rödtornet, där även förtidsröstningen kommer att finnas.

Hur får man som kommuninvånare enklast information inför valet?

– Det finns många sätt att ta till sig information inför valet. Ett bra första ställe att titta på är kommunens hemsida. Där har vi samlat all information man som kommuninvånare behöver veta om hur valet går till i Vadstena kommun. Vi kommer också löpande att lägga ut viktig information på kommunens sociala medier och i kommunens tidning Hemma i Vadstena, säger Sara Wiesner

Varför är det viktigt att rösta?

– Att rösta i Europaparlamentsvalet är lika viktigt som att rösta i våra allmänna svenska val. Politiken som formas inom EU påverkar hela Sverige och då är det viktigt att Sverige, genom sina politiska representanter, är delaktigt. Ju fler som röstar i Europaparlamentsvalet desto tydligare mandat får Sveriges politiska representanter, säger Martin Berry.

Nya kommunsekreteraren vid rodret för valet

Sara Wiesner blev strax före årsskiftet ny kommunsekreterare i Vadstena kommun. Nu kliver hon även in i rollen som valsamordnare inför EU-valet.

Sara Wiesner kommer ursprungligen från Klockrike, har tidigare jobbat i bland annat Upplands-Bro kommun och Linköpings kommun och är alltså kommunsekreterare i Vadstena, sedan en tid tillbaka.

Det är också det som är charmen och vad som lockade mig att söka mig till Vadstena kommun.

”Vad gör en kommunsekreterare? – Som kommunsekreterare jobbar jag med den politiska ärendeberedningsprocessen till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det innebär att jag kvalitetsgranskar alla ärenden som ska upp för beslut och även skriver fram egna ärenden. – Jag fungerar även som ett stöd åt

den politiska organisationen i formaliafrågor och stöttar ordförandena vid sammanträden. Här i Vadstena kommun har jag även ansvar för kommunstyrelsens registratur och arkiv. Jag är även systemadministratör för kommunens ärendehanteringssystem Lex.

Du är också valsamordnare. Vad innebär det?

– Jag ska ha koll på allt som ska göras inför valet. Jag planerar för vilka ärenden som behöver gå upp för beslut och har det övergripande ansvaret. Sen är det jag tillsammans med mina fantastiska kollegor i valnämndens kansli som tillsammans gör allt det praktiska arbetet.

Vad är utmaningarna med att jobba i en liten kommun som Vadstena?

– En av utmaningarna med att arbeta i en liten kommun är att ens ansvarsområde många gånger blir väldigt brett och att man får många olika hattar. Det är också det som är charmen och vad som lockade mig att söka mig till Vadstena kommun.

5
Sara Wiesner, kommunsekreterare och valsamordnare. Förtidsröstningen är förlagd till Rödtornet.

Utvalda nyheter i korthet

”Min drivkraft är min nyfikenhet”

Det säger Marie Ziemke Larsson, som är ny medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Vadstena kommun. Denna funktion är varje kommun skyldig att ha, men tidigare har Vadstena delat tjänsten med andra kommuner.

Marie kommer närmast från Motala kommun där hon arbetat inom centrala elevhälsan. I hennes uppdrag ingår bland annat att göra uppföljningar och tillsyn i verksamheterna via till exempel journalgranskning, utredning av avvikelser och verksamhetsbesök.

Tjänsten är uppdelad. Utöver uppdraget som MAS är hon sjuksköterska inom hemsjukvården.

Klart vilka företag som får bygga på nya området

Det står nu klart vilka företag som får markanvisningsavtal i den nya stadsdelen Karlsfrid i detta skede - Fastighetscompagniet AB/Fagnes AB och Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer AB samt Ekeblad Bostad AB.

Trots ekonomiskt tuffa tider kom det in många förslag till markanvisningstävlingen för det nya området Karlsfrid under hösten.

– Det har varit stort intresse från seriösa aktörer, konstaterar Per Hallin, mark- och exploateringsingenjör.

Samtliga förslag som kom in utvärderades och bedömdes som trovärdiga.

– Det var genomgående hög nivå på förslagens gestaltning med flera attraktiva förslag, säger stadsarkitekt Petter Frid.

Vadstena 2024: Konst i mellanrummet

2024 uppmärksammas offentlig konst i Vadstena - konst i mellanrummet.

Offentlig konst benämns den konst som finns tillgänglig på offentliga platser eller i offentliga byggnader exempelvis torg, parker, skolor, vårdcentraler eller äldreboenden. Konst som är tillgänglig för allmänheten kan vara bildkonst men också ljus- eller ljudkonst eller performances av olika slag.

Vi vill uppmuntra dig som är aktör, förening eller företagare att haka på årets tema med aktiviteter eller annat. Erfarenheter från Vasajubileet och Arkitekturåret 2023 visar att det blir riktigt bra när vi arbetar tillsammans.

Tyck till om kommunens nya översiktsplan

En ny kommunomfattande översiktsplan har tagits fram för Vadstena kommun med sikte på antagande mot slutet av 2024.

Den nya översiktsplanen är helt digital och går att ta del av på kommunens webbplats. Samrådet pågår från den 1 februari till den 5 april och dina åsikter är viktiga.

www.vadstena.se/OP2040

Läs fler nyheter på www.vadstena.se
6

Hon ska jobba för de äldre i Vadstena kommun

Sedan årsskiftet har Vadstena kommun fått en äldresamordnare. Hon heter Ebba Reeder: ”Jag ska jobba med att utöka servicen för de äldre i Vadstena”.

Det är en ny roll som Ebba Reeder kliver in i, även om hon även tidigare arbetat med de äldre i Vadstena. Bland annat på trygghetsboendet och Träffpunkten.

– Det är en helt ny tjänst, så det kommer först att handla om att utveckla rollen och samarbetet med de berörda verksamheterna i kommunen. Det känns roligt att ha fått det här förtroendet, säger Ebba, som är folkhälsovetare i grunden.

Som äldresamordnare jobbar hon nära individ- och familjeomsorgen. Hon kommer bland annat vara ett stöd för biståndshandläggarna, men

också ett stöd till utförarna av hemtjänst. Det handlar, förklarar hon, om att förenkla för de äldre som är i behov av hjälp.

– Det ska inte vara krångligt att ha med kommunen att göra, utan smidigt. Självklart utifrån de lagar och riktlinjer som finns.

När de organisatoriska bitarna satt sig

så är det också meningen att Ebba ska jobba ut mot föreningar och pensionärsorganisationer, med information och annat.

– Det är viktigt att jobba förebyggande. De äldre ska känna sig sedda, att de är viktiga för oss. Det handlar om att de ska få något tillbaka och det får ju vi också, om de äldre mår bättre.

Samarbetsprojekt ska sätta unga i rörelse

Projektet Let’s move ska få fler barn i Vadstena att röra på sig, men ska också få fler att upptäcka föreningslivet.

Det är Vadstena kommun som, tillsammans med RF-SISU Östergötland, står bakom Let’s move. Detta i samarbete med lokala föreningar. Upplägget är att barn från 10 till 12 år ska få möjlighet att testa olika fritidssysslor. Starten skedde på sportlovet, men Lets’ move är inte bara inriktat på idrott.

– Det kan vara inom idrott, men också inom kultur, förklarar fritidsledaren Magnus Gustafsson, som är samordnare för projektet.

– Det är många undersökningar som visar att dagens unga rör på sig för lite, men barn som sitter hemma tappar också den sociala biten.

Deltagarna har haft möjlighet att testa handboll, simning, golf och hockey. Vissa veckor kan Fritidscentrum

själva stå för aktiviteterna. Magnus Gustafsson har jobbat hårt med att få lokala föreningar att ställa upp och några har nappat. Han tror emellertid att det kan tillkomma en del efter hand. Och på påsklovet planeras en ny kickoff. – Då har vi förhoppningsvis fått med några fler.

Det finns, enligt Jocke Bååth från RFSISU, mycket att vinna med att aktivera både barn och vuxna.

– Att få fler att upptäcka föreningslivet och den härliga goa känslan att göra saker tillsammans känns viktigt för oss på RF/SISU. Att som förälder få chansen att se och kanske delta i sitt barns utveckling på fritiden är en lyx, som du kommer minnas länge. Så det är inte bara barnen/ungdomarna som mår bra av detta, gemensamma minnen och gemensamma aktiviteter skapar en härlig känsla av tillhörighet för alla, säger han.

7
Fritidsledaren Magnus Gustafsson är samordnare för projektet. Ebba Reeder är ny äldresamordnare.

Gemensamt näringslivsprogram beslutat

Kommunen vill stödja näringslivets utveckling genom att verka för goda förutsättningar att starta, driva och utveckla företag i Vadstena.

Och har därför tagit fram ett förvaltningsövergripande näringslivsprogram i samverkan med näringslivet. – Alla förvaltningar har möjlighet att påverka förutsättningarna för näringslivet inom sitt verksamhetsområde, säger näringslivschef Jessica Hallros. – Programmet avser att förtydliga både kommunens ambition och det gemensamma ansvaret.

Målsättningen är ett fortsatt bra företagsklimat, nöjda kunder och stärkt dialog. Det nya programmet har identifierade tre gemensamma fokusområden: En väl fungerande myndighetsutövning, Bra förutsättningar för tillväxt och etableringar, samt bred dialog, kommunikation och samverkan. Till varje fokusområde får förvaltningarna i uppdrag att göra insatserför verkställande av programmet och därigenom bidra till näringslivs

Programmet avser att förtydliga både kommunens ambition och det gemensamma ansvaret.

utveckling och främjandet av företagsklimatet. Det kan handla om exempelvis e-tjänster, nya

rutiner eller informationsinsatser. – Vårt fokus på samverkan gäller både internt och externt. Vi delar arbetsmarknad med intilliggande kommuner och regionen är en viktig aktör i det tillväxtskapande arbetet.

Näringslivsprogrammet har varit ute på remiss och fått positivt gensvar både internt och externt.

Arrangörer: Officiella partners:

VADSTENA MÄSSAN 17-18 MAJ 2024 www.vadstenamassan.se
Jessica Hallros, kommunikations- och näringslivschef, flankerad av samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck, kommundirektör Madeleine Andersson, socialchef Caroline Strand och bildningschef Johan Wernström.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.