Nytt skyltsystem gör det enklare att sortera

Under våren kommer återvinningscentralerna i Tuddarp, Borensberg och Vadstena skyltas om enligt ett nytt nordiskt skyltsystem. Skyltsystemet gör det enklare för dig att sortera rätt. Först ut är Vadstena.

#hållbaravadstena

Motala kommun sköter insamling och behandling av  kommunalt avfall och återvinning i Motala och även i Vadstena kommun. Avfallsenheten har valt att återvinningscentralen i Vadstena är först ut att tillämpa det nya skyltsystemet. Nu på onsdag den 22 februari påbörjas omskyltningen på återvinningscentralen i Vadstena.  Senare under våren är det Motalas och Borensbergs tur att få nya skyltar.

Det svenska skyltsystemet för avfallssortering är uppdelat i en del för hushållsnära insamling och en del för återvinningscentraler.

Skyltsystemet bygger på olika färgkategorier och symboler. Hushållsnära insamling presenteras med hjälp av tio symboler och återvinningscentralernas fraktioner visas med 12 olika färgkategorier med symboler för olika avfallstyper.

Varje avfallstyp har en egen färgkod koppad till sig. Elektronikavfall har exempelvis orange bakgrund med olika symboler för olika elektronikavfall.

Bildmontage: Infart till återvinningscentralen samt symboler för batterier och metallförpackningar.

Skyltsystemet startades upp i Danmark 2017 och har sedan dess anpassats och översatts i de övriga nordiska länderna. Tidigare har det inte funnits något gemensamt skyltsystem för avfall i Sverige. I dagsläget finns det nya skyltsystemet på plats hos flera kommuner runt om i Sverige, med det gemensamma målet att minimera mängden avfall till förbränning och göra sorteringen enklare och bättre. Ambitionen är att samma symboler för olika sorters avfall ska finnas på både förpackningar, sopkärl, återvinningsstationer och återvinningscentraler.

Du hittar de nya symbolerna i vatten- och avfallsappen:
Välj rubriken ”Avfallsguide” och sedan ”Sorteringshjälp”.

Vill du veta mer? Läs om det nordiska skyltsystemet på Avfall Sveriges webbplats:
Det nordiska skyltsystemet – Avfall Sverige (länk)